
Η Ελληνική Εταιρία Μεταμοσχεύσεων εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του συναδέλφου και φίλου, Καθηγητή Γενικής Χειρουργικής – Μεταμοσχεύσεων, Διευθυντή της Χειρουργικής Kλινικής Mεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ. Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Γ.Ν. κ. Φούζα Iωάννη .
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1959. Εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. με βαθμό «Λίαν καλώς». Υπηρέτησε σαν έφεδρος Ανθυπολοχαγός Υγειονομικού και εκπλήρωσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ως «Αγροτικός Ιατρός» στο Κ.Υ. Νέας Μαδύτου.
Ελαβε την ειδικότητα της Γενικής Xειρουργικής και εξειδικεύτηκε στη Xειρουργική Mεταμοσχεύσεων 1999-2000, με υποτροφία της Eλληνικής Eταιρείας Mεταμοσχεύσεων, στη Xειρουργική Kλινική Mεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ.
Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Iατρικής Σχολής Α.Π.Θ. το 2000 με βαθμό Άριστα.
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 2003 , όταν εξελέγη λέκτορας Γενικής Χειρουργικής, στη Xειρουργική Kλινική Mεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ. και έφτασε στη βαθμίδα του καθηγητή Γενικής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων το 2019. Τον Μάιο του 2015 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής, μετά από πρόταση του Καθηγητή Andreas Paul, στην Κλινική Γενικής Χειρουργικής, Ογκολογίας και Μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duisburg – Essen, Γερμανία.
Εγινε Διευθυντής της Χειρουργικής Kλινικής Mεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ την 1-9-2017 και εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων το Νοέμβριο του 2017 και για δεύτερη θητεία το Νοέμβριο του 2019.
Η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων με προσπάθειες του προέδρου καθηγητή Φούζα, κέρδισε στην πανευρωπαϊκή ψηφοφορία τη διοργάνωση στην Αθήνα του συνεδρίου της EUROPEAN SOCIETY OF ORGAN TRANSPLANTATION για το 2023.
Εξέδωσε το βιβλίο «Εισαγωγή στις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων», Εκδόσεις Παρισιάνου ΑΕ, 2019, με συγγραφείς τον ίδιο και τα μέλη του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θ.
Διενεργούσε μεταμοσχεύσεις νεφρού, ήπατος και παγκρέατος, λήψεις οργάνων, επεμβάσεις ήπατος, χοληφόρων παγκρέατος, καθώς και επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και αγγειακές προσπελάσεις σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και μεταμοσχευμένους.
Ειδικότερα, στη μεταμόσχευση ήπατος ασχολήθηκε με τη διεγχειρητική αντιμετώπιση της θρόμβωσης της πυλαίας φλέβας στους λήπτες, η οποία μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο απόλυτη αντένδειξη.
Στη χειρουργική ήπατος, ασχολήθηκε με την πρόληψη της μετεγχειρητικής ηπατικής ανεπάρκειας και τη θεραπευτική εφαρμογή της ηπατικής αναγέννησης. Ανέπτυξε, από το 2003, τη μέθοδο της τμηματικής ογκομετρίας του ήπατος από ελικοειδή αξονική τομογραφία και εφαρμογή του προγράμματος Onis, μέθοδο εκτίμησης της λειτουργίας του ήπατος με χορήγηση πράσινου της Ινδοκυανίνης και μέτρηση με συσκευή παλμικής καταγραφής (Limon) και την τεχνική του εμβολισμού της πυλαίας φλέβας. Οι τεχνικές αυτές συνέβαλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση πολλών ασθενών (> 60) οι οποίοι είχαν χαρακτηρισθεί ως ανεγχείρητα περιστατικά.
Εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τεχνικής της δεξιάς εκτεταμένης ηπατεκτομής 2 σταδίων μετά από απολίνωση της πυλαίας φλέβας και διαχωρισμό του ήπατος (Associating Liver Partition and Portal Vein Ligation for Staged Hepatectomy, ALPPS). Η τεχνική ALPPS έχει εφαρμοσθεί 3 φορές στην Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ., με απόλυτη επιτυχία.
Στη διάρκεια της διεύθυνσης του κ. Φούζα, έγινε εφικτή η ενίσχυση της κλινικής με 200.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και με 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αισιοδοξώντας ότι θα χρησιμοποιηθούν σύντομα.
Συμμετείχε ως διδάσκων σε 3 μετεκπαιδευτικά προγράμματα και επιβλέπων σε διδακτορικές διατριβές του Ιατρικού Τμήματος Α.Π.Θ.
Το πλούσιο συγγραφικό του έργο ανέρχεται τόσο σε επιστημονικά άρθρα (97 άρθρα Pubmed, 110 Scopus) όσο και σε κεφάλαια σε βιβλία και εστιάζεται στις μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού, καθώς και στην ανοσοκαταστολή, τη δωρεά και συντήρηση οργάνων και στη μελέτη της αναγεννητικής ικανότητας και της χειρουργικής του ήπατος. Ακόμη, παρουσίασε πολλαπλές εισηγήσεις και ομιλίες σχετικά με τους τομείς που αναφέρθηκαν.
Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την Μαρία Νταουντάκη αναπληρώτρια καθηγήτρια του ιατρικού τμήματος του Α.Π.Θ. και είχε μια κόρη την Αριάδνη, ειδικευόμενη Χειρουργικής.
Η Ελληνική Εταιρία Μεταμοσχεύσεων, τιμά τον εκλιπόντα συνάδελφο και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του