Επίσκεψη της προέδρου της δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο 100ό Δημοτικό Σχολείο Αθήνας για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ

Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε στο 100ό Δημοτικό Σχολείο Αθήνας και παρακολούθησε μαζί με τα παιδιά της Στ΄ Δημοτικού μέρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Οργανούληδες».

Οι Οργανούληδες είναι ένα μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, που στόχο έχει να κάνει τα παιδιά «καπετάνιους» της δικής τους υγείας και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια.

Το πρόγραμμα έχει την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Υπουργείου Υγείας, και υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, η κυρία Σακελλαροπούλου αναδεικνύοντας το συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο της επίσκεψής της δήλωσε:

«Η δωρεά οργάνων αποτελεί τη μεγαλύτερη μορφή ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας. Μας αφορά όλους, αφού ο καθένας μας θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση ενός ασθενή που έχει ανάγκη από μεταμόσχευση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το Υπουργείο Υγείας, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα που ανοίγει και μέσα στην τάξη τον διάλογο για τη φροντίδα της υγείας μας και τις μεταμοσχεύσεις. Ας στηρίξουμε αυτή την εθνική προσπάθεια όλοι, ώστε να διαδοθεί το σπουδαίο μήνυμα της ημέρας: Η δωρεά οργάνων είναι δωρεά ζωής!»

Παρών στη σημερινή εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογραμμίζοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο των παιδιών στη διαμόρφωση μια νέας κουλτούρας για τη δωρεά οργάνων, ανέφερε: «Το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει και κατασκευάζει αυτή τη στιγμή το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, στη Λεωφόρο Συγγρού, ακριβώς δίπλα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Πέρα όμως από την υλικοτεχνική υποδομή, τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου, αυτό που απαιτείται είναι η καλλιέργεια του πνεύματος της δωρεάς οργάνων. Είναι ένα δώρο ζωής, κάτι στο οποίο όμως η χώρα μας υστερεί δυστυχώς.

Ο καλύτερος πρεσβευτής για την ανάπτυξη αυτού του πνεύματος της δωρεάς οργάνων είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία σήμερα ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία να μιλήσει η ίδια στα παιδιά για το συγκριμένο θέμα, εδώ σε ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Πολύ σημαντικοί πρεσβευτές όμως είναι και τα ίδια τα παιδιά, τα οποία με το πνεύμα του εθελοντισμού και του αλτρουισμού που τα χαρακτηρίζει μπορούν και αυτά να αποτελέσουν έναν πολύτιμο πρεσβευτή.»

Για την αξία της εκπαιδευτικής διαδικασίας μίλησε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης: «Φέτος η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων γιορτάζεται με την έναρξη του ταξιδιού των Οργανούληδων, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος υπό την αιγίδα του ΕΟΜ και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο έχει σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση των μαθητών του δημοτικού με τα όργανα, τις λειτουργίες τους, αλλά και την ιδέα της μεταμόσχευσης. Είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα στο eom.gr, και μόνο έτσι αν οργανωθούμε, αν συνεργαστούμε μπορούμε να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που χρειάζονται.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων κ. Ιωάννης Ν. Μπολέτης δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα γιατί γιορτάζουμε ένα θαύμα της ιατρικής, που τον προηγούμενο αιώνα μετά από προσπάθειες πολλών πολλών ετών έγινε πραγματικότητα. Το θαύμα αυτό είναι η μεταμόσχευση, μέσα από την οποία όργανα, που πια δεν λειτουργούν σωστά, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα υγιή, και αν δεν συνέβαινε αυτό πολλοί συμπολίτες μας, πολλοί συνάνθρωποί μας θα είχαν χάσει τη ζωή τους.»

Οι Οργανούληδες έχουν ενταχθεί στις Δράσεις και Παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας για την Αγωγή της Υγείας, και συγκεκριμένα στον ΙΘ θεματικό άξονα με τίτλο: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους».

Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο www.onassis.org καθώς και στην ιστοσελίδα του EOM.