Αιματολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου

https://aimatologiko-pap.gr/

Τo Αιματολογικό Τμήμα, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΜΑΚ) και τα εξειδικευμένα εργαστήρια στεγάζονται στο κτίριο Στοργή και στο Πειραματικό Κτήριο. Διαθέτουν 65 κλίνες κατανεμημένες ως εξής: Τμήμα 30 κλίνες, Bραχεία Νοσηλεία 14 κλίνες, ΜΜΑΚ 8 κλίνες, Αποθεραπεία ΜΜΑΚ 8 κλίνες και Θάλαμος Βραχείας Νοσηλείας ΜΜΑΚ 5 κλίνες.

Επιπλέον, στο πειραματικό κτήριο αναπτύχθηκε η Μονάδα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (η πρώτη στην Ελλάδα κλινικού επιπέδου) με κλινικό και προκλινικό τμήμα, άλλα πειραματικά  εργαστήρια και τμήμα πειραματόζωων. Στην Αιματολογική κλινική λειτουργεί από το 2009 και η πρώτη στο ΕΣΥ Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ) ή Βλαστοκυττάρων.

Το Τμήμα νοσηλεύει ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Ασχολείται σχεδόν με όλο το φάσμα της Αιματολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων. Εξειδίκευσή της είναι η διενέργεια μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων παντός τύπου (αυτόλογες, αλλογενείς, με μυελικά μοσχεύματα, με περιφερικά αιματικά μοσχεύματα, ομφαλίου λώρου, με δότες συγγενείς, με δότες εθελοντές μη συγγενείς, κλπ ) και η εφαρμογή των CAR-T λεμφοκυττάρων.

Υποστηρίζεται στο έργο της από εξειδικευμένα εργαστήρια:

Κυτταρομορφολογίας και Κυτταρομετρίας ροής

Κλασσικής και Μοριακής Κυτταρογενετικής

Μοριακής Βιολογίας

Καθημερινά λειτουργούν 3 Εξωτερικά Ιατρεία γενικής αιματολογίας και 3 ΕΙ μεταμόσχευσης. Στο Αιματολογικό Τμήμα και στη Μονάδα Μεταμόσχευσης νοσηλεύονται και υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ενήλικες και έφηβοι. Η τελευταία είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων (EBMT).

Διενέργεια Μεταμοσχεύσεων 2023

152

Αυτόλογες 

69

Αλλογενείς

64

από ταυτόσημο αδελφό/ή

20

από μη συγγενή συμβατό   δότη                                                                                    

35

απλοταυτόσημες

9

από μη πλήρως συμβατό συγγενή δότη

0

Διενέργεια CAR-T Θεραπειών

19

Διενέργεια Μεταμοσχεύσεων 2024

131

Αυτόλογες 

57

Αλλογενείς

57

από ταυτόσημο αδελφό/ή

16

από μη συγγενή συμβατό   δότη                                                                                    

30

απλοταυτόσημες

11

από μη πλήρως συμβατό συγγενή δότη

0

Διενέργεια CAR-T Θεραπειών

17

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΕΙΣ 2023

Σύνολο Προσελεύσεων στα ΕΙ:           

23.961

Σύνολο προσελεύσεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία Κλινικής                  

17.952

Ημερήσια Νοσηλεία

9.959

Αμιγώς Ε.Ι.

7.993

Σύνολο προσελεύσεων στα ΕΙ Μεταμόσχευσης    

6.009

Ημερήσια Νοσηλεία

2.742

Αμιγώς Ε.Ι.

3.267

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΕΙΣ 2024

Σύνολο Προσελεύσεων στα ΕΙ:           

24.571

Σύνολο προσελεύσεων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία Κλινικής                  

18.440

Ημερήσια Νοσηλεία

8.172

Αμιγώς Ε.Ι.

10.268

Σύνολο προσελεύσεων στα ΕΙ Μεταμόσχευσης    

6.131

Ημερήσια Νοσηλεία

4.537

Αμιγώς Ε.Ι.

1.594

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΤΟΥΣ 2023

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

https://aimatologiko-pap.gr/

Διενεργήσαμε 152 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων (ρεκόρ Μονάδος Μεταμόσχευσης Παπανικολάου) σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναλυτικά διενεργήθηκαν:

Α. 64 αλλογενείς και 69 αυτόλογες, περισσότερες από κάθε άλλο κέντρο στη χώρα μας.

Β. 19 CAR-T θεραπείες σε ασθενείς με ανθεκτικές μορφές λεμφώματος ή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, λέμφωμα μανδύα και πολλαπλούν μυέλωμα στα πλαίσια κλινικής μελέτης.

Δεχθήκαμε 23.961 επισκέψεις στα εξωτερικά μας ιατρεία, 17.952 στην Αιματολογική Κλινική και 6.009 στη Μονάδα Μεταμόσχευσης.

Πραγματοποιήσαμε επιπλέον, χιλιάδες εξετάσεις (όπως αναγράφονται αναλυτικά) για τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών, στα εξειδικευμένα εργαστήριά μας, τόσο παιδιατρικών όσο και ενηλίκων, από πολλά τμήματα της Ελλάδας.

Λειτουργούμε με 18 διαπιστεύσεις/πιστοποιήσεις, μεταξύ αυτών, με την ειδική διαπίστευση JACIE από το 2013 για τη μονάδα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με τη διαπίστευση EFI για την εξέταση χιμαιρισμού στους μεταμοσχευμένους ασθενείς, με 4 ειδικές διαπιστεύσεις για συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων/λεμφοκυττάρων, με 7 πιστοποιήσεις για αντίστοιχες εξειδικευμένες εξετάσεις στο εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας συν 2 διεθνή προγράμματα εναρμόνισης εκτέλεσης εξετάσεων και 1 πιστοποίηση στην Κυτταρομορφολογία. Τα 4 εξειδικευμένα εργαστήριά μας, Κυτταρομοφολογίας, Κυτταρομετρίας Ροής, Κυτταρογενετικής και Μοριακής Αιματολογίας, έχουν αποκτήσει από το 2020 την διαπίστευση ISO 9001:2015. H Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας έχει πιστοποίηση GMP από τον ΕΟΦ 0000015967/22/1για την παραγωγή κυτταρικών προϊόντων για χρήση στον ασθενή.

Συλλέξαμε 175 αιμοποιητικά μοσχεύματα από 157 ασθενείς και δότες. Μεταξύ αυτών υπήρξαν 32 εθελοντές, προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα, τα μοσχεύματα των οποίων χορηγήθηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας μας και κυρίως του εξωτερικού.

Αυξήσαμε το απόθεμα των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων κατά 137 ανεβάζοντας το σύνολο στα 6.358 και η επιθεώρηση NetCord-FACT προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τέλος Ιουνίου.

Εκπονούμε πολλές σημαντικές μελέτες, εκ των οποίων: 17 ερευνητικές μελέτες καθώς και εγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα και 45 κλινικές και παρεμβατικές μελέτες.

Δημοσιεύσαμε 37 εργασίες, μόνοι μας ή σε συνεργασία με άλλους, σε διεθνούς κύρους περιοδικά.

Ανακοινώσαμε 94 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, εκ των οποίων οι 10 βραβεύθηκαν.

Εκπονούν διατριβή, μεταδιδακτορική έρευνα, διπλωματική και μεταπτυχιακή έρευνα 2 Ιατροί και 34 Βιολόγοι.